BLOG BARU

UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA KE BLOG BARU KAMI.
1.KLIK DISINI.


Saturday, January 31, 2009

Presiden PAS dan rombongan pimpinan serah dana RM 250,000, tinjau penderitaan Gaza


RAFAH, Mesir 31 Jan (Hrkh) - Bendahari PAS Dr Hatta Ramli memaklumkan kepada Penolong Pengarang Harakahdaily Azamin Amin melalui sistem pesanan ringkas (sms) bahawa Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan 20 anggota rombongan PAS telah berjaya menyampaikan sumbangan bantuan kemanusiaan PAS sejumlah RM250,000 untuk meringankan derita penduduk Gaza di Palestin.

Kata Dr. Hatta yang kini berada di sana, Ustaz Hadi dan rombongan termasuk sembilan ahli parlimen PAS mahu melihat sendiri kemusnahan yang dialami rakyat Palestin di samping menyumbangkan sedikit sebanyak bantuan kemanusiaan bagi mengurangkan bebanan yang ditanggung umat Palestin akibat serangan Zionis.
Rombongan pimpinan PAS yang berlepas ke Mesir 28 Januari lalu telah selamat tiba di Rafah semalam dan dalam usaha menuju ke Gaza, Palestin.
yb Roslan

"Rombongan Presiden PAS telah mendapat taklimat daripada Duta Malaysia di Mesir dan turut mendapat sokongan namun kerajaan Mesir tidak membenarkan kami memasuki Gaza, dan masih berada di Rafah," katanya melalui sms tersebut.
Sebelum itu katanya, mereka telah melawat Hospital Arish pada sebelah paginya untuk melihat mangsa serangan Israel ke atas Palestin.
"Ramai sukarelawan pelbagai bangsa kecewa kerana tidak dapat sumbang bakti di Gaza akibat peraturan ketat kerajaan Mesir,"katanya yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.
Arish jauhnya 40 kilometer dari Rafah dan adalah bandar berhampiran dengan sempadan antara Mesir dengan Palestin.
Di hospital itu katanya Tuan Guru Presiden PAS telah menyampaikan sumbangan kepada mangsa-mangsa serangan Zionis Isreal.
"Selain itu, Presiden dan rombongan dalam rangka lawatan menemui para pemimpin Ikhwan di Mesir, kemudian Damsyik, Beirut dan Amman seterusnya berjumpa dengan pemimpin Hamas sendiri.
"Objektif utama selain menyalurkan pelbagai jenis bantuan, Presiden dan pimpinan PAS mahu berbincang dan merangka bersama-sama pemimpin tersebut mekanisme dan tindakan terbaik bagi mengatasi kesengsaraan yang dihadapi penduduk Palestin khususnya Gaza disamping menilai sendiri kemusnahan yang dialami untuk tujuan bantuan seterusnya ," katanya.
Keesokannya (31 Januari, hari ini), rombongan pimpinan PAS itu akan berlepas ke Damsyik untuk menemui pemimpin tertinggi Hamas, Khalid Meshaal bagi meneliti langkah-langkah selanjutnya untuk rakyat Palestin khususnya melibatkan pembangunan semula Gaza dari segi modal insan, pendidikan dan ekonomi.
"Kami seterusnya akan melalui jalan darat ke Beirut menemui pemimpin gerakan Islam termasuk Hamas dan Fathi Yakan untuk berbincang masalahummah dan tindakan terdekat. Destinasi terakhir ialah Jordan untuk menemui pimpinan Ikhwan Muslimin dan untuk dapat taklimat tentang Tebing Barat.
"Jumlah sumbangan PAS sebanyak RM250,000 yang diterima daripada pelbagai pihak dan masyarakat prihatin di Malaysia telah berjaya kita sampaikan," katanya.
Selain beliau dan Presiden, ahli parlimen yang turut serta dalam rombongan ialah Salahuddin Ayub (Kubang Kerian dan Ketua Pemuda PAS), Dr. Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), Dr. Lo' Lo' Ghazali (Tititwangsa), Dr. Mujahid Rawa (Parit Buntar),Mohd Nasir Zakaria (Padang Terap), Dr. Hayati Othman (Pendang), Roslan Shaharum (Bukit Gantang) dan beberapa akitivis yang lain.
"Terima kasih atas doa, sumbangan dan keprihatin orang ramai kepada rakyat Palestin dan semoga semangat perjuangan sentiasa disemarakkan dan doakan kami selamat kembali," kata Dr Hatta dalam sms ketujuh kepada Azamin lewat jam 10.00 malam semalam. - azm
(Bagi yang bersimpati sudikanlah menghulurkan sumbangan,demi insan-insan yang sedang dizalimi di Palestin melalui Tabung Kemanusiaan Harakah di akaun BIMB: 14069010021298).
sumber:harakah daily
baspas:_

Friday, January 30, 2009

PERISYTIHARAN CUTI UMUM NEGERI


Bagi menjulang serta memartabatkan kegemilangan upacara perayaan sambutan jubli Perak sempena 25 tahun pemerintahan kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, maka dengan ini kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak telah bersetuju dan meluluskan pengisytiharan tarikh 3 Februari 2009 (Selasa) bersamaan 7 Safar 1430H sebagai cuti umum bagi seluruh jajahan takluk negeri Perak Darul Ridzuan.
Upacara penganugerahan bintang tertinggi AZLANII yang akan berlangsung pada 3 Feb. 2009 jam 10.00 pagi, di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar turut mendapat liputan langsung. Dengan cuti umum ini, akan memberi peluang kepada seluruh rakyat Perak khususnya bagi mengikuti siaran langsung tanda memperingati tarikh tersebut.
Maka saya mengajak seluruh rakyat Perak mengambil kesempatan cuti umum ini untuk merayakan Jubli Perak bersama-sama kerajaan negeri. Berbagai-bagai majlis dan program telah diatur bagi memperingati sambutan jubli Perak ini. Kemuncaknya ialah pada 14 Feb. 2009 yang mana semua DYMM Tuanku Sultan setiap negeri termasuk TYT Sabah, Melaka, Pulau Pinang dan Sarawak) , DYMM Sultan Brunei dan pemimpin negara akan berada di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar bagi satu upacara gemilang.
Sama-samalah kita berdoa agar Allah SWT melindungi kebawah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan Permaisuri serta seluruh kerabat diraja dikurniakan kesihatan, keampunan serta keadilan dalam memerintah negeri Pereak DR yang kita cintai ini.
sumber:http://kamparinn.blogspot.
baspas:

Kemalangan Maut......TRP Trong

29/01/2009.......kemalangan melibatkan seorang budak sekolah,sekolah Tamil TRP trong t/hari jam +- 1.30 dengan sebuah kereta yang dipandu guru berakhir dengan kematian .Pachiayee a/p Khatamuthu pelajar tahun 4 di sekolah Rendah tamil TRP Trong, mati ditempat kejadian .

Ajk Jkkk Puan Pathama menceritakan sewaktu kejadian dia berada ditepi jalan raya menanti anak beliau pulang dari sekolah,tiba -tiba kedengeraan satu dentuman yang kuat,beliau alih dan lihat Pachiaye telah dilanggar sebuah kereta yang datang dari arah Padang Gajah menuju ke Pekan Trong.

Beliau bersama orang ramai yang berada disitu lari mendapatkan anak itu untuk memberi pertolongan,budak itu mati di tempat kejadian. Kecederaan teruk dileher dan di kepala.

tempat kejadian ...kemalangan mautRombongan Pas Kawasan,Pusat Khidmat trong,Seketeriat Parlimen dan Pengerusi Lajnah Perpaduan hadir kerumah mangsa untuk ucapan Takziah dan hulurkan sumbangan.

Keluarga si mangsa yang dalam kesedihan diberi kata-kata semangat dan diberi jaminan bantuan seterusnya oleh Rombongan Pas.bapa...Khatamuthu..diam membisu..mengenangkan anak beliau.


selokoh tajam yang memerlukan perhatian dari pihak berwajib...garisan kuning atau apa saja yang dapat membantu kurangkan kelajuan kenderaan(kawasan penempatan)

para pembaca yang budiman:
sebarang sumbangan /bantuan untuk keluarga si mangsa boleh disalurkan terus ke PAS MALAYSIA KAWASAN BUKIT GANTANG (BANK ISLAM 08040010013314)atau di hantar terus ke Pusat Khidmat Ahli Parlimen Air Kuning....TOLONG SMS MAKLUMAT SUMBANGAN ANDA kepada pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional di talian :0134586242

baspas:

Thursday, January 29, 2009

Umno semakin 3/4....buat demo di tol


PETALING JAYA 26 Jan. - Ramai yang mengakui lebuh raya merupakan antara kemudahan infrastruktur yang semakin penting sekarang ini terutama di Lembah Klang.
Selain boleh mengatasi masalah kesesakan dan sebagai laluan alternatif kepada jalan-jalan Persekutuan, negeri dan bandaran, lebuh raya juga merupakan penjimat masa perjalanan dan kos minyak.


Sebab itu jumlah lebuh raya di negara ini terutama di Lembah Klang telah bertambah secara mendadak sejak kebelakangan ini.
Namun, perlu juga diakui bahawa tidak ada mana-mana kemudahan yang disediakan sama ada oleh kerajaan mahupun swasta disambut baik oleh semua pihak terutama jika ia melibatkan bayaran.


Lebuh raya juga sering menjadi 'mangsa kebencian' sesetengah pihak terutama apabila ia merentasi kawasan penempatan penduduk dan mereka perlu membayar tol untuk menggunakannya.


Tetapi menyalahkan penduduk sepenuhnya kerana tidak berterima kasih atas pembangunan yang dilaksanakan itu juga tidak wajar kerana penduduk juga ada sebab untuk membantah.
Inilah yang berlaku di Lebuh Raya Pantai Baru (NPE) apabila penduduk Kampung Medan membantah diwujudkan plaza tol berhampiran kawasan penempatan mereka.


"Mansuhkan tol. Fahami masalah kami". Itulah antara ayat-ayat yang tertulis di atas sepanduk penduduk Kampung Medan yang mahukan kutipan tol dimansuhkan atau setidak-tidaknya kadarnya diturunkan ke paras seminimum mungkin dari RM1.60 yang dikenakan sekarang.
Bantahan secara aman yang diadakan berhampiran Plaza Tol Petaling Jaya Selatan 2 (PJS2) itu juga bertujuan mendesak pihak kerajaan dan pemegang konsesi NPE mencari jalan penyelesaian kepada beberapa isu yang timbul sejak lebuh raya tersebut dibina kira-kira dua tahun lalu.
Ini termasuk dari segi keselamatan, kerosakan dan kesesakan jalan di kawasan perumahan dan sekolah berhampiran yang terpaksa dihadapi penduduk apabila banyak pemandu menggunakan laluan kampung mereka bagi mengelak tol.


Jika penduduk Taman Medan, Kampung Datuk Harun dan kampung sekitarnya mahu mengelak kesesakan, mereka terpaksa membayar tol di Plaza Tol PJS2 yang terletak 300 meter dari persimpangan jalan keluar-masuk ke penempatan mereka.


Bantahan yang bermula kira-kira pukul 9.30 pagi dan berakhir dua jam kemudian itu dianjurkan UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan yang ahli-ahlinya merupakan sebahagian besar penduduk Kampung Medan.


Bagaimanapun, bantahan yang disertai kira-kira 200 orang penduduk termasuk kaum wanita itu berjalan dalam suasana aman dan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku sepanjang perhimpunan.


Diketuai Yahya Mokthar, 60, yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian, beliau merayu agar kerajaan terutama Kementerian Kerja Raya dan pihak konsesi mempertimbangkan semula desakan penduduk untuk segera memansuhkan tol di kawasan mereka.


Menurutnya, langkah menurun atau memansuhkan terus kadar tol bagi pengguna lebuh raya itu juga sebagai usaha mengurangkan beban yang selama ini terpaksa ditanggung penduduk sekitar yang rata-rata berpendapatan di bawah RM1,500.


"Kebanyakan penduduk hanya bekerja sebagai buruh dan pekerja kilang yang sudah tentu berasa amat terbeban kerana terpaksa membayar tol setiap hari untuk ke tempat kerja atau mempunyai sebarang urusan lain,'' ujarnya ketika ditemui semasa berhimpun bersama penduduk bagi menyatakan rasa tidak puas hati mereka.


Beliau menegaskan, sejak tol tersebut dibuka, penduduk terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang tinggi bagi perjalanan yang singkat. Kadar tol yang dikenakan iaitu RM1.60 bagi setiap kali keluar dan masuk sama ada untuk ke arah Subang atau ke Petaling Jaya.
Menurut Yahya, sebelum ini mereka pernah menghantar bantahan secara bertulis kepada kerajaan, kementerian dan pihak konsesi tetapi tidak mendapat sebarang maklum balas sehingga memaksa mereka untuk mengadakan bantahan secara aman.
baspas:

UMNO Perak bakal mendapat Pengerusi pembohong?

Pengerusi Umno Perak Tajol Rosli menyerahkan surat perletakkan jawatan pada Timbalan Presiden Umno isnin lepas?.Bermula isnin hingga kini dan seterusnya jawatan Pengerusi disandang oleh Najib?....Akan berlaku perubahan dlm Umno Perak ,,,bila?
kemungkinan zahidi hamidi akan jadi pengerusi???
nasib lah kau ahli-ahli umno perak yang berketuakan orang seperti zahid hamidi !

balik mekah banyak kenyataan dia merapu semacam aje...layak kah dia menjadi ketua kamu semua wahai ahli-ahli umno ...nilai sendiri.....atau pun memang dia yang paling layak untuk mengetuai kamu semua.. fikir-fikirkan.......???baspas:

Wednesday, January 28, 2009

Lagi Adun Perak pasang niat keluar BN


27/01/2009 Selepas kejutan yang dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, kini wakil rakyat Lintang pula Datuk Ahmad Fakeh Adam sedang menimbang untuk meninggalkan Umno "beberapa hari lagi"."Ketika ini 50-50.
(Niat) nak kekal (dalam Umno) dengan masuk pembangkang sama banyak."Orang PAS, PKR dan DAP hari-hari telefon dan hantar SMS. Yang dah datang jumpa pun ada, yang nak jumpa pun ada lagi," katanya kepada Malaysiakini hari ini.Beliau bagaimanapun belum memutuskan parti pembangkang yang bakal disertainya jika meninggalkan BN.
Beliau menambah, ada pemimpin DAP ingin menawarkan jawatan menteri besar Perak tetapi "saya tahu itu gula-gula sahaja.""(Tetapi) hati rasa hendak keluar (Umno). Kita (Adun) telah dipinggirkan."Kami seolah-olah tidak penting. Yang lebih penting sekarang ialah ketua Umno bahagian," katanya.
Ahmad Fakeh yang kalah bertanding jawatan ketua Umno bahagian Sungai Siput, Oktober lalu, berkata, ada beberapa Adun lagi yang tidak puas hati dengan keadaan yang berlaku sekarang.Beliau kalah kepada timbalannya Datuk Mohd Zulkifli Harun dalam pertandingan satu lawan satu jawatan tersebut.
Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (Adun Kubu Gajah), Datuk Hamdi Abu Bakar (Pengkalan Baharu) dan Hamidah Osman (Sungai Rapat) diura-urakan turut kecewa. Ahmad Fakeh bagaimanapun tidak pasti sama ada mereka juga berhasrat untuk meninggalkan Umno dan menyertai parti pembangkang."Saya sudah membawa perkara ini dalam mesyuarat Umno Perak tetapi tiada tindakan yang diambil."Tetapi bila (Datuk) Nasharuddin Hashim (Adun Bota) keluar parti, baru kelam-kabut, baru kami ini penting," katanya.Nasharuddin mengumumkan menyertai PKR hujung minggu lalu, menjelang sambutan Tahun Baru Cina.Ahmad Fakeh berkata, beliau kecewa kerana kerajaan pusat lambat memberi peruntukan kewangan walaupun wang sudah ada.
Sebaliknya, kata beliau, peringkat persekutuan begitu cepat meluluskan bantuan kepada ketua Umno bahagian.Sebagai contoh, katanya, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mudah memberikan bantuan kepada ketua bahagian walaupun mereka bukan wakil rakyat.“Ini menjadi masalah kepada Adun yang tidak memegang jawatan ketua bahagian,” katanya lagi.Bantuan tetap kerajaan pusat kepada setiap Adun ialah RM300,000 setahun, tidak termasuk peruntukan tambahan yang perlu dimohon, tambahnya.Katanya lagi, seseorang Adun sukar membantu penduduk di kawasan yang diwakilinya tanpa wang peruntukan tersebut.baspas:

Isteri YB Roslan -Ambil semangat 10 Muharram
Hajah Safiah Harun,isteri YB Hj Roslan Shaharum sedang mengacau bubur Asyura

Dato Jins Samsudin bertemu Petugas NISSA'
Changkat Jering -24 Januari
Isteri YB Hj Roslan Shaharum ,Hajah Safiah Harun mengharapkan petugas Pakatan Rakyat,khususnya umat Islam mengambil roh 10 Muharram.Beliau menyatakan mengacau bubur Assyura satu aktiviti berfaedah ,jadi semangat "Asyura" untuk menjadi duta masyarakat dan para petugas sepatutnya mesti lebih gigih berdakwah dan mendekati masyarakat.
Beliau ditemui sewaktu mengedar Bubur Asyura di pekan pasar minggu Changkat Jering anjuran Dewan Pemuda Kawasan,Pas Kawasan Bukit Gantang dan Sekretariat Parlimen pada 24 Januari 2009 bertempat di Dataran Changkat Jering.

Tuesday, January 27, 2009

MB Perak Dakwa Lagi Adun BN Mahu Keluar Parti


IPOH, 26 Jan (Bernama) -- Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini mendakwa tiga lagi Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional BN) dijangka menyertai Pakatan Rakyat.Beliau berkata perbincangan dengan ketiga-tiga Adun terbabit sedang berlangsung dengan Pakatan Rakyat."Kita sedang berurusan. Perbincangan mengenainya sedang berjalan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran DAP Perak di sini hari ini.Ketika ditanya mengenai identiti Adun berkenaan, beliau berkata ketiga-tiga Adun berkenaan ialah dari Umno."Kami mengalu-alukan penyertaan mereka ke dalam Pakatan Rakyat dan kami terbuka untuk menerima mereka," katanya.Semalam, Adun kawasan Bota Datuk Nasaruddin Hashim dari BN mengumumkan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.Dengan ini, kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak yang dianggota DAP, PAS dan PKR mempunyai 32 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala BN 27 kerusi iaitu 26 Umno dan satu MCA.-- BERNAMA
baspas: zahid hamidi kata ini bukan berita mengejutkan ,mungkin mereka ada alasan kenapa mereka lompat kita akan cari sebab -sebab itu...tapi yang tiga ini jadi....wa caya kena lawat zahid hamidi di wad......'pengsan' dibuatnya..kalau jadi ADUN Lintang.....lintang pukang dibuatnya si zahid....pakleh lenaaaaaaaaaa

ADUN Lintang sahkan ada perbincangan.

IPOH, 26 Jan.: - Salah seorang yang disebut akan meninggalkan UMNO iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri Lintang, Datuk Ahamad Pakeh Adam mengesahkan menerima tawaran untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).Beliau yang tewas dalam pemilihan Ketua UMNO Bahagian Sungai Siput baru-baru ini bagaimanapun belum memutuskan untuk menerima tawaran tersebut atau tidak."Memang saya ada terima tawaran semalam dan diajak bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi takkan hendak terus pergi sahaja, kita tunggu dan lihat selepas pertemuan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur petang ini."Dah orang anggap ketua UMNO bahagian lebih penting daripada wakil rakyat, jadi tengoklah macam mana nanti," katanya.Kenyataan beliau menjawab dakwaan masih ada kemungkinan ada ADUN UMNO akan meninggalkan partinya.
sumber:http://idhamlim.

baspas:bukan yang ini satu aje...ada lagi....3...cepat umno dah nak karam dah..kita tinggalkan umno kepada karam singh walia aje...

Monday, January 26, 2009

Jangan jadi spesis terakhir....

Jangan jadi spesis terakhir...ayooh sahabat-sahabat..khasnya YB rosli adun Trong...
kami bersama anda.....

24/01/2009.
Pas Kawasan Bukit Gantang bersama YB Tn Hj Roslan Shaharum telah memasak dan mengagihkan Bubur Asyura dalam satu Program `PEMIMPIN BERSAMA RAKYAT`di dataran Changkat Jering,pada hari sabtu lepas.Program mendapat sambutan yang menggalakan dari pengunjung-pengunjung Pasar Sabtu Changkat Jering.

Program bermula jam 2.30 ptg, sebanyak 1000 bungkusan bubur diagighkan dikalangan pengunjung Pasar Sabtu,program tamat jam 6.30 ptg.
Muslimat Pas..sedang mengagihkan bubur...
PN Safiah ,isteri YB Roslan ....mewakili YB dalam program
ust zul ....memerhati petugas....
baspas:

Sunday, January 25, 2009

ADUN BOTA UMNO MASUK PKR

YB Dato' Nasarudin Hashim Adun Bota,Perak telah menyertai Parti Keadilan Rakyat hari ini.
Menurut Hj Ismail Yusof,Pengarah Pilihanraya PKR Perak, YB Dato'Nasarudin Hashim itu menyertai PKR sebentar tadi.Beliau mengumum kemasukannya ke dalam PKR di Petaling Jaya. Nasarudin difahamkan mengambil tindakan dengan menyertai PKR setelah mempertimbangkan kepentingan rakyat khususnya kehendak pengundi di DUN Bota.
YB Nasarudin berumur 58 tahun ,pernah menjadi Pengerusi Felcra Berhad pada tahun 2006.
Beliau mengalahkan Kapten Usaili Alias dengan majoriti 2068 undi, dalam PRU ke 12.
Kini Pakatan Rakyat menguasai 32 kerusi DUN dan BN tinggal 27.
Malam ini YB Nasarudin Hashim dijangka berceramah di Dewan Sivik ,Petaling Jaya bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim
Pas Kawasan Bukit Gantang mengalu-alukan penyertaan beliau dalam PKR. Sokongan rakyat akan terus bertambah .Kita berharap YB Dato' Rosli Husin ,Adun Trong akan bersama dengan kita pada suatu hari nanti.

ceramah Ust Nazaruddin.....

23/01/2009


ust Nasa sedang berucap
23/01....ceramah perdana anjuran Pas Kawasan bersama seketeriat Parlimen .Orang ramai ingin maklumat tambahan khususnya dari timbalan presiden yang menjadi penceramah utama .
Ust Nasa juga telah melancarkan derma kilat Dana Palestin.Jumlah kutipan lebih dari Rm7 ribu termasuk sumbangan individu-individu.Walau pun kehadiran lebih kurang 500 orang,tetapi kutipan yang mencecah lebih rm7 ribu,menandakan kepercayaan orang ramai kepada parti Pas dan pimpinan semakin teguh,mereka lebih yakin derma yang disalurkan kepada Pas akan disalurkan ketempat yang betul tanpa ada penyelewangan.
ust Zul,ust Nasa dan ust Roslan..

sedang mengira wang sumbangan dana palestin.

baspas: