BLOG BARU

UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA KE BLOG BARU KAMI.
1.KLIK DISINI.


Saturday, November 22, 2008

KERTAS PENJELESAN BERITA UTUSAN MALAYSIA
SUSULANberita Utusan Malaysia bertarikh 1 nov.pejabat Tanah Daerah telah mengeluarkan satu KERTAS PENJELASAN untuk memberi gambaran sebenar isu yang dibangkitkan.


Penjelasaan Penuh:

1.


 • KG Teratai Tambahan penempatan setinggan yang diteroka.

 • keseluruhan keluarga berjumlah 53 mengikut bancian PTD sehingga 15 sept 2006 dibawah Program Setinggan Sifar Negeri Perak 2010.

 • Tapak Kg Teratai Tambahan telah diluluskan sebagai kawasan perumahan kpd PKNP.Pihak PKNP dengan usahasama Syarikat Antaraya Sdn Bhd memajukan kawasan tersebut sebagai skim perumahan.

 • Keseluruhan kawasan tersebut telah pun dikeluarkan hakmilik,sehingga kini telah dan sedang memajukan projek perumahan.

 • Fasa pertama telah siap dan sebahagian lagi sedang dalam pembinaan.

 • Fasa kedua dalam tindakan kerja-kerja awal tetapi kini diterokai secara haram oleh sindiket yang diketuai oleh Kader Maiden Bin Kaber Mohammad.

2 • PTD mendapat aduan pencerobohan di Kpg Teratai pada 09 jun 2008 dan menyempurnakan notis "PENCEROBOHAN TANAH KERAJAAN' pada 11.06.2008

 • pihak PTD mendapat kerjasama Unit Cawangan Khas PDRM untuk mengenal pasti sindiket dan dalang bagi membendung aktiviti ini.

 • setelah mengenal pasti beberapa peneroka anggota dan bekas tentera,pihak PTD telah mengambil tindakan berikut.


 1. memaklumkan kpd pihak tentera supaya menasihati anggota2 tersebut dan membantu pihak PTD untuk menyelesaikan isu ini

 2. memaklumkan pada YB Kuala Sepetang yang juga Exco.

 3. membuat lawatan bersama PDRM.

 4. memasang papan tanda 'LARANG PENCEROBOHAN TANAH KERAJAAN'

 5. membuat tangkapan kepada 2 pekerja yang sedang membina bangunan haram diatas tanah kerjaan (sek 425(2).Tangkapan mengikut peruntukkan sek 426(A)(1)(a).

Pihak PTD telah memohon pihak PKNP menyerah semula sebahagian dari kawasan tersebut untuk menempatkan semua setinggan asal seramai 53 keluarga yang telah dibanci.PKNP telah meluluskan seluas kira-kira 6.8 ekar untuk tujuan itu.


PKNP juga telah bersetuju untuk membangunkan kawasan penempatan setinggan dengan menambak kawasan itu dan memberi RM1000,sebagai sagu hati bagi yang bersetuju berpindah kekawasan yang disediakan.


ULASAN PENTADBIR TANAH: • mengambil langkah proaktif dgn meminta PKNP menyerahkan semula sebahagian utk menempatkan setinggan seramai 53 keluarga.

 • isu notis pencerobohan timbul bila PTD mendapat aduan awam wujud sindiket peneroka baru yang memplot dan membahagikan tanah k`jaan sesuka hati.Golongan ini juga telah membersihkan banyak lagi tanah k`jaan dan memancang kaw-kaw baru untuk membina rumah-rumah tanpa mengambil kira kawasan tersebut adalah tanah k`jaan atau pun tanah bermilik PKNP yang telah diluluskan untuk skim perumahan.

 • Siasatan PTD menunjukkan beberapa buah rumah yang sedang dibina adalah diatas tanah milik PKNP yang telah dikeluarkan hakmilik.Sindiket ini menggunakan media massa utk menyakinkan org ramai dengan isu seramai 300 orang peneroka asal telah diabaikan oleh PTD sedangkan mereka adalah peneroka baru.

 • Utusan Malaysia cuba memburukkan Pentadbiran Kerajaan dengan dakwaan-dakwaan yang tidak berasas,sebenarnya yang diroboh cuma tiang-tiang dan bangunan yang tidak diduduki,kecuali sebuah rumah kediaman yang dirobohkan.

 • Akhbar tersebut memburukkkan lagi keadaan dgn mendakwa operasi tersebut dilakukan diwaktu hujan tetapi keadaan sebenar adalah hujan turun semasa operasi hampir tamat.

 • Dakwaan terdapat 300 setinggan tidak dapat diterima kerana rekod bancian cuma 53 setinggan sahaja.

baspas:kami melawat kawasan tersebut.....sehari selepas dirobohkan.....mengikut kiraan kami +-14 buah rumah yang terlibat...itu pun kebanyakkan tapak tidak kelihatan..seakan-akan telah dibersihkan sepantas kilat...musykil...kesan -kesan rumah-rumah tersebut telah dihuni tiada langsung....hanya rumah digambar diatas saja nampak macam ada penghuni.


300 penghuni.....nampak sangat temberang Utusan Malaysia..boleh dikira dengan jari jumlah setinggan yang terlibat dalam operasi ini.


baspas:

Aduan BPR.........Pembinaan Dewan Orang Ramai..

DEWAN PEMUDA PAS IPOH TIMUR

21/11/.
Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur (DPPK IT) membuat satu laporan BPR mengenai salah Tadbir Urus Kelulusan Terhadap Pembinaan Bangunan DEWAN ORANG RAMAI di atas Tanah Persendirian atau Wakaf.

LAPURAN PENUH:21 November 2008 / 23 Zulkaedah 1429

Kepada;
Pengarah,
Badan Pencegah Rasuah Negeri Perak,
Jalan Raja Musa Aziz,
Peti Surat 6000,
30760 Ipoh.


Y.Bhg. Tuan,

ADUAN UNSUR SALAH TADBIR URUS PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN MENGENAI PEMBINAAN BANGUNAN DEWAN ORANG RAMAI

Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur (DPPK IT) ingin membuat aduan berkaitan unsur salah tadbir urus pengurusan dan pentadbiran dalam kebenaran pemberian pembinaan bangunan kekal Dewan Orang Ramai di atas hak milik tanah persendirian atau wakaf.

Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak pada sidang Dewan Undangan Negeri Perak baru-baru ini, telah meminta supaya semua Dewan Orang Ramai diserahkan pentadbirannya kepada Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK). Manakala Datuk Saarani Mohamad, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Tampan telah memberikan penjelasan berkaitan terdapat hak milik bangunan tersebut dibina adalah atas nama pensendirian atau wakaf.

Adalah menjadi matlamat atau dasar pembinaan bangunan Dewan Orang Ramai adalah untuk kegunaan masyarakat setempat sesuatu kawasan itu. Tetapi timbulnya persoalan apabila tanah kawasan pembinaan bangunan Dewan Orang Ramai itu bukanya hak milik bersama yang diuruskan oleh JKKK tetapi ianya adalah bersifat hak milik peribadi.

Oleh yang demikian, kebimbangan kami adalah berdasarkan perkara berikut;

Bagaimana kebenaran pemberian pembinaan bangunan kekal atas nama kegunaan Orang Ramai di atas tanah pemilikan persendirian / wakaf

Sebelum sesuatu kebenaran pemberian pembinaan bangunan kekal, perkara yang dirujuk adalah berkaitan perundangan atau undang-undang Kanun tanah negara berkaitan pemilikan hak milik tanah menjadi asas untuk peruntukan pembinaan bangunan Dewan Orang Ramai ini diluluskan oleh Kerajaan.

Ada pun kelulusan dan kebenaran bertulis sebelum satu pembinaan bangunan kekal dijalankan adalah menjadi perkara paling penting. Ini kerana tidak akan timbul perkara berbangkit setelah bangunan tersebut didirikan dan tiada tuntutan akan datang berkaitan bangunan tersebut kelak.

Setelah kebenaran diperolehi, maka satu perjanjian berlandaskan prinsip ekuiti mesti dimeterai antara kedua-dua belah pihak. Jika prinsip ekuiti ini dilanggari adalah menjadi satu kesalahan kerana matlamat asal pembinaannya dan kerugian yang akan ditanggung oleh rakyat dan kerajaan amat tinggi.

Pelanggaran Prosedur Pentadbiran dalam mengeluarkan dana Kerajaan

Perkara yang paling penting berkaitan isu ini adalah kesalahan dalam penggunaan peruntukan dana kerajaan untuk kegunaan rakyat. Persoalan yang berbangkit adalah siapakah yang memberikan kebenaran peruntukan sebelum kajian menyeluruh tanah kawasan pembinaan bangunan kekal Dewan Orang Ramai tersebut.

Mengapakah kebenaran-kebenaran ini diperolehi walaupun tetap melanggari undang-undang sedangkan ianya bertujuan untuk kegunaan orang ramai dan adakah kelulusan ini berkepentingan oleh pemilik hak tanah tersebut.

Adalah menjadi kesalahan di atas kegagalan yang disengajakan dalam memberikan kebenaran peruntukan pembinaan yang tidak sepatutnya berlaku. Isunya disebabkan dana rakyat disalahgunakan untuk tujuan berkepentingan pihak-pihak yang tertentu dan bukannya untuk rakyat seluruhnya.

Dengan ini kami menuntut supaya suatu siasatan menyeluruh dibuat di atas beberapa persoalan tentang kebenaran kelulusan dan kegagalan sistem penyampai yang tidak sepatutnya berlaku.

Sekian aduan kami.


Yang mengadu,


SALMAN SALEH
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur.
baspas:

Thursday, November 20, 2008

Dari Sisi Bukit- Tegur Sekarang Jangan lima Tahun Lagi

Banyak sangat orang menyatakan kekayaan negeri dibolot oleh orang Ipoh.Kebanyakan GLC,diisi oleh orang Ipoh. Pegawai-pegawai lantikan parti yang duduk di SUK,nampak dulu projek. Bantuan untuk rakyat lambat sangat ,itu pun ditolong mereka yang ada kroni dengan SUK.
Sisi Bukit- Harap dapat kemukakan bukti,tegur sekarang dengan fakta untuk kita baiki kerajaan negeri.

Masih terdapat pegawai-pegawai kerajaan yang tidak mahu bekerjasama.Walaupun kita tahu ada masalah,ada unsur kelemahan ,ada unsur ketidakcekapan dan ada unsur merugikan pendapatan negeri, mereka membiarkan . Bukan duit aku, harta kerajaan,bukan aku yang rugi,kerajaan.
Sisi Bukit- Ingatlah kita akan ditanya , buat kata seorang penduduk ,kita ada "akhirat"

Bagaimana agaknya kerajaan Kelantan tahun 1990, kita mempunyai lima negeri Pakatan Rakyat. Ujian pun banyak untuk MB,serangan media massa pun banyak.Contoh terbaru berkaitan penerokaan tanah . Teroka zaman BN,51 tahun merdeka,nak kita selesai dalam tempoh seminggu dalam kata lain nak cepat. Sementara itu satu contoh di Kg Teratai Kamunting,mengaku lama teroka , tetapi melihat bata, atap ,pintu ,dan tandas semuanya baru.
Sisi Bukit - Biarlah kita menjadi rakyat yang berkualiti,memohon simpati kepada yang empati.

Lagi satu urusetia negeri, lambat sangat buat program, baru nakmula pada 22 November.
Banyak isu kita tak dapat nak jawab. Berkaitan fotfolio exco pun kita tak tahu, kita pun tak kenal mereka . Isu-isu kerajaan ,banyak dapat melalui internet., datang dari negeri,jikalau rajin bertanya.
Sisi Bukit- Pusat Khidmat Wakil Rakyat/Pusat Khidmat Masyarakat sepatutnya diberi panduan dan tugas. Latih pegawai mereka dengan peraturan dan undang-undang.Bukankah kita sudah menjadi kerajaan?

pendedahan....ISU BABI DI KEDAH


ALOR STAR 19 Nov. - Kerajaan negeri hanya akan membuka ladang babi moden secara berpusat di kawasan Bukit Selambau jika ia tidak mendapat bantahan daripada penduduk tempatan.
Kerajaan negeri dalam jawapan bertulis pada Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah Ke-12 yang dikeluarkan hari ini memberitahu, tapak seluas 162 hektar itu telah diluluskan pada 4 Disember tahun lalu.
Jawapan bertulis itu juga menyebut, hanya satu syarikat dikenal pasti untuk mengendalikan ladang babi tersebut dan sebanyak 46,000 ekor babi dibenarkan diternak di ladang berkenaan.

Jawapan bertulis kerajaan negeri itu sebagai menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bakar Bata, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah yang bertanyakan sama ada kerajaan negeri mempunyai perancangan untuk membuka ladang bagi menternak babi secara komersial bagi menampung keperluan masyarakat bukan Islam di negeri Kedah dan Pulau Pinang.

Jika dilaksanakan, kerajaan negeri akan mengikut Enakmen Pengawalan Penternakan Babi 1991 untuk memastikan kawasan penternakan tersebut dibina 300 meter dari kawasan penempatan penduduk.
Ia juga akan beroperasi menerusi sistem kandang tertutup dan lengkap dengan rumah penyembelihan.


rujuk kepada jawapan bertulis pada sidang Undang Negeri Kedah,tapak seluas 162 hektar diluluskan pada 4 dis 2007..????? tampuk pemerentahan diwaktu itu siapa.....UMNO atau PAS...

UMNO..tetapi utusan seolah-olah mengaiktkan dengan pemerentahan PAS yang baru...kenapa???
baspas:

Monday, November 17, 2008

SAJAK BUAT AYAH TERCINTA.........


UNTUKMU YANG BERHORMAT
Saat saban malam kau ke desa
Meraih simpati dan undi
Dan saat kau tak segan
Bermain lecah dan selut di sawah
Kau hulur tangan pada nelayan
Dipinggir pantai
Biar kau tahu hanyirnya
Lekat sampai ke malam

Saat kau menangis hiba
Melihat halamanmu penuh sampah 'kemiskinan'
Didepanmu debu 'rasuah' bertaburan
Entah dari mana datang bau busuk 'penyelewengan'
Dan betapa pincang sistem sosial
yang berpenyakit itu
Yang semuanya menyedarkan mu"
Aku harus berbuat sesuatu!"

Lalu kau telusuri
Jalan berliku
Saat itu aku tahu
Tak ramai teman bersama mu
Ramai juga yang lari
Malah ada juga yang malu-malu mengaku kawan
Tak kurang yang mencebik rasa
Dengan sinis berkata
'wang tiada,boleh menang ka!"

Dan kini kau sudah berdiri
Sebagai pemimpin dengan wajah berseri
Kau dijulang bangga
Dalam diam sudah ada yang mengira
"untung kita,untung kita"

.Ketahuilah
Yang datang menjengukmu
Ada yang ikhlas membantu
Ada yang terharu
Ada yang berharap berubah sesuatu
Tak kurang yang dulu mencercamu
kini datang dengan fail dan surat
Minta diluluskan cepat
peruntukan kononnya untuk rakyat
Dalam diam mereka merembat
!Sambil megah mereka berkata
"dia sejama'ah dengan kita
Kita manfaatkan untuk kita sahaja
Sekat yang lain dari menghampirinya".

Mereka dulu pernah kau minta membantu
Jenteramu tak kukuh untuk bekerja
pitismu tak cukup untuk dihulur
pada sekelian rakyat
yang merempat
Namun mereka membisu
sambil malu-malu meminta diri
konon nanti dibawa wang berguni-guni
jentera berlori
Hingga kini tak tertunai janji.

Ingatlah wahai Yang Berhormat
Diluar sana ramai yang bermuka talam
Konon-konon membantu
tapi menyamun
konon-konon ikhlas
tapi merampas
konon-konon sahabat
tapi musibat

Syaitan kadang-kadang
tak malu mengaku malaikat
penipu kadang-kadang
tak malu mengaku jujur
penyamun kadang-kadang
tak malu mengaku pejuang

Kau selidikilah mereka itu
yang kini datang merapati dirimu
yang dapat dengan senyum simpul
Dengan ketawa berdekah-dekah
Bisakah mereka menangis bersamamu?

Betapa ramai orang terdahulu sebelummu
Yang sedar dan insaf
betapa rakyat harus dibela
tapi tersungkur juga akhirnya
bukan kerana tidak jujur
Tapi pembantu yang punya kepentingan
isi perut mereka diutamakan
Rakan 'sejama'ah' yang mendapat habuan
Sedang rakyat dibawah sana
membawa tempurung menagih janji
Yang kau sendiri taburi
Anak-anak mereka seperti anakmu sendiri
Ditahan pembantumu
Dihalau keluar rakan sejama'ahmu
Lalu mereka mengadu
Pada yang satu
Moga kau.....

Ingatkah kau pada nenek tua dikawasanmu
Yang atap rumah nya bocor selalu
Ingatkah kau pada nelayan
yang carik pukatnya
patah dayungnya
Ingatkah kau pada ibu tua
Yang bersawah cara dahulu
tanpa jentera dan mesin baru
kerana peruntukan 'hanya lalu'
kemudian masuk ke poket tertentu
YA,mereka ini yang pernah kau janji akan dibantu
Mereka inilah sahabatmu
Sentiasa tunduk malu
kerana menghormati dirimu
Segan meminta
Mahu hidup dengan usahanya sendiri
Tak pernah melawatmu
Kerana sedar kau punya tugas lebih besar
tak seperti rakan sejama'ahmu
konon datang membantu
tapi mengharapkan sesuatu

Yang berhormat
Bukan mereka rakan sejama'ahmu
yang mengundimu
Ibu tua tanpa anak itu
Yang mengundimu
Nelayan beranak kecil
Yang tak mampu membeli susu
Yang mengundimu
Janda anak ramai
Yang tak mampu disekolahkan itu
Yang mengundimu
Penjual nasi lemak dan air tebu
Tanpa lesen itu
Yang mengundimu

YA,mereka ini yang merempat
Yang mengundimu
Rakyat marhaen
Yang tak pernah mengharap
Cuma doa saban waktu
Semoga kau terus sihat
Hidup dalam berkat

Bukan si penyangak berlakon alim
Bukan si rakan yang akan menerkam
Yang tak pernah menghulurkan bantuan
Tika kau memerlukan

Mereka inilah sahabatmu
Yang pernah kau minta membantu
Tanpa segan silu
Memberi undi pada mu!

Justeru itu,
Dibawah naungan kubah keamanan
mari kita rapatkan saf
menadah tangan dan berdoa
YA RABB,lindungilah rakyat dan negara ini
dari nikmat yang kian sirna
dari petaka yang bakal menjelma

Demiikianlah hari ni
ada kesukaan yang mendukacitakan
menyemai benih fitnah dan kedengkian
menyubur pucuk-pucuk semangat
melebarkan jalur persengketaan
di tengah perladangan bangsa

Biarpun kita berselisih pandangan
biarpun kita tidak sefahaman
biarpun jalan tidak sehaluan
namun demi agama,bangsa dan negara
Ada yang perlu kita korbankan

Dibawah naungan kubah keamanan
Mari kita sisihakan kejahatan dari kebaikan
Mari kita hindarkan kehuruharaan dari keamanan
Mari kita jauhkan permusuhan dari persahabatan
Mari kita lontar jauh kebodohan dari kebijaksanaan

YA RABB,kami wariskan keamanan itu
untuk seluruh anak bangsa.

DIDEKLAMISKAN OLEH ANAKANDA YB HJ ROSLAN SHAHARUM DI MAJLIS JAMUAN HARI RAYA .PAS KAWASAN BKT GANTANG.

DIEDIT
baspas:

ISU MB PERAK RAMPAS KAMERA WARTAWAN


IPOH : Seperti yang dijangkakan, media akan memainkan isu ini. Peluang untuk memberi penjelasan tidak pula diberi. Saya, bersama Setiausaha Akhbar, Anuar Hashim, Ust. Nor Azli Musa dan seorang lagi kebetulan ada di tempat kejadian.

Kami bersama MB sedang makan tengahari, bila seorang yang tidak dikenali menghampiri MB membawa surat meminta MB menandatangani. Beliau memperkenalkan dirinya dan MB membaca sepintas lalu dan seakan bersetuju menandatangani. Tetapi kami serentak mencelah, supaya tidak ditandatangani dulu dan meminta MB lihat keseluruhan isi surat tersebut terlebih dahuluDalam masa yang sama kami terlihat seorang jurufoto yang tidak dikenali sedang mengambil gambar.

Kami mengesyaki ini adalah suatu perangkap dimana nanti akan keluar gambar MB menandatangani sesuatu yang boleh di ambil kesempatan untuk memburuk imej MB yang menandatangani sekeping surat yang tidak diketahui latar belakangnya di kantin.Lantas MB panggil jurufoto tersebut lalu bertanya dari akhbar mana ; sama ada telah minta kebenaran atau tidak mengambil foto.Tetapi jurufoto tersebut semacam tidak ambil peduli .MB memanggilnya sekali lagi dengan nada yang agak kuat sikit, tetapi tidaklah sampai panggil 'Hoi' sebagaimana yang didakwa.MB minta rakaman foto tadi dibuang.
Untuk mempastikan foto tersebut dibuang, MB minta kamera tersebut diserahkan kepada Anuar Hashim,Setiausaha Akbarnya yang duduk di sebelah saya, dan meminta Anuar pastikan gambar tersebut dibuang.Kamera itu diserah semula kepada jurufoto itu dengan baik. Kami beritahu pembawa surat tersebut supaya dalam urusan seumpama itu, supaya datanglah ke pejabat, kami akan rekodkan surat tersebut, satu salinan kami simpan dalam fail, soal MB nak sain tak nak sain itu soal lainPembawa surat tersebut faham, dan ternyata dia menyerahkan surat tersebut kepada Setiausaha Sulit MB di pejabat. Itu baru betul. Pagi esoknya, saya tengok surat tersebut sudah ada diatas meja MB.

Telahan kami tepat, tidak sampai pun beberapa minit kemudian, suara seorang ADUN Pembangkang yang sangat dikenali dari Kubu Gajah, tidak semena-mena membangkitkan isu ini di dewan dengan membuat pencelahan sewaktu seorang ADUN lain sedang membahaskan Bajet 2009. Saya tidak kenal pasti siapa ADUN yang sedang berucap ketika itu. Kubu Gajah menghentam MB Perak kerana kononnya bertindak kasar kepada wartawan sedangkan Kubu Gajah tidak berada di tempat kejadian.Walaupun ada beberapa orang ADUN BN di kantin sewaktu kejadian tersebut berlaku; saya amat pasti Kubu Gajah tidak ada di situ. Saya sangat mengenalinya kerana ia memang popular dengan sikap kurang ajarnya di Parlimen dan dibawanya ke DUN.

Saya akan semak dalam kertas minit dewan apa yang diucapkan oleh ADUN Kubu Gajah dan akan siarkan supaya para pembaca dapat menilai sendiri ucapannya ; bahawa inilah perangai UMNO BN, mengambil kesempatan apa sahaja yang boleh dijadikan isu untuk memburukkan MB dan kerajaan Pakatan Rakyat.
baspas:

Sunday, November 16, 2008

HJ ROSLAN SELAMI MASALAH RAKYAT DI LARUT TINRakyat mengadu hal.
Taiping- Hj Roslan menghargai
peranan Ketua Kg Larut Tin yang berjaya mengadakan dialog rakyat.
Hj Roslan dalam ucapannya kita Kerajaan Pakatan Rakyat akan membantu menyelesaikan
masalah penduduk tanpa mengira kaum dan fahaman politik.Bagi masalah pemberian tanah kepada rakyat ,beliau menyatakan agar diberi masa untuk Pentadbir Tanah LMS menguruskannya.
Beliau berharap Pakatan Rakyat diberi peluang untukmemerintah.Jikalau gagal rakyat perlu mengubah kerajaan ,tidak perlu menunggu selama lima puluh tahun.
Terdapat lima masalah penduduk yang perlu diambil perhatian:
1. Masalah banjir kilat.
2 Masalah pengutipan sampah.
3. Masalah lampu jalan.
4.Masalah hak miliktanah.
5. Masalah Daging salai babi yang menjejas kehidupan masyarakat Kg Larut Tin.
Berkaitan masalah penduduk tempatan, harapan beliau Ahli Majlis yang hadir Encik Abdul Rani
akan mengemukakan kepada MPT untuk diambil tindakan.

Pada Hemat Hj Roslan Shaharum

Sudah lama tidak menulis,kesibukan persidangan Parlimen dan juga menyelesaikan tugas di Yayasan Perak, memerlukan komitmen yang tinggi.Harus diingat rakyat tidak dilupakan.
Namun begitu setelah 8 bulan menjadi Ahli Parlimen,banyak yang kita pelajari. Bertambah pula di peringkat parlimen kita masih pembangkang.
51 tahun merdeka masih banyak hak milik tanah rakyat tidak diselesaikan. Apabila kita adakan program "Dialog Rakyat" ,masalah hakmilik tanah tidak selesai.Rakyat yang meneroka tanah tidak mendapat hak milik tanah,mereka yang tidak berkenaan mendapat "habuan".
Kesabaran rakyat sebenarnya sudah lama,apabila kita memerintah mereka memerlukan perhatian segera.Sewajarnya Pegawai Kerajaan mempercepatkan proses permohonan rakyat
tanpa perlu tekanan wakil rakyat.
Dalam setiap permohonan kita perlu adil,tidak kira orang Melayu,Cina,India, Orang Asli dan Bumiputra Lain. Rakyat perlu disedarkan, semua kita ada hak dalam Perlembagaan Malaysia,sikap perkauman yang di bawa UMNO/BN perlu ditinggalkan.Contohnya satu dialog rakyat di DUN Changkat Jering masih ada guru terlalu bersikap perkauman.,mempertikaikan kerajaan Pakatan Rakyat memberi tanah kepada rakyat Malaysia lain.Apabila kita mengadakan dialog berhampiran surau dianggap mengganggu Islam. Pada hal kita boleh melihat itulah kebesaran Islam, yang sempurna.Kita boleh menerangkan solat jamak atau qasar kepada anak-anak . Apakah kita sudah terfikir yang sepatutnya kita berdakwah kepada mereka.
Harapan saya agar PAS FOR ALL menjadi sandaran rakyat.