BLOG BARU

UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA KE BLOG BARU KAMI.
1.KLIK DISINI.


Friday, September 19, 2008

51 TAHUN MERDEKA- YAB MB TAZKIRAH DI MASJID SIMPANG


jemaah memenuhi ruang masjid

Simpang,Taiping- YAB Menteri Besar Perak,bersyukur masyarakat Simpang dapat memakmurkan Masjid Ikhwaniah ,untuk bersolat jamaah,solat tarawih dan bertazkirah .Beliau memuji Pengerusi Masjid Encik Yahya Seliman dan ahli jawatankuasa masjid yang bekerjasama dengan Sekretariat Parlimen Bukit Gantang menjayakan program malam ini , 18 Ramadhan.

YAB MB sedang menyampaikan Tazkirah.
"Langkah-langkah untuk memakmurkan masjid perlu disokong." tegas MB.Beliau menegaskan solat sebagai tiang agama perlu ditekankan. "Biar masjid penuh selepas ramadhan ini,biar 11 bulan berikutnya kita terus bersolat jamaah,sekurang-kurangnya sembahyang Maghrib dan Isyak" saran MB.

Beliau menyatakan ,biarlah kita melaksanakan langkah-langkah yang mudah dan dibolehkan dilaksanakan tanpa memikirkan perubahan -perubahan dasar yang lebih besar."Saya telah melancar kempen bulan sembahyang di Ipoh,pada bulan Rejab yang lalu" tegas MB lagi.

"Saya meminta rakyat Perak,bersembahyang,Tuan Pegawai Daerah meminta rakyatnya bersembahyang ,Ketua Kampung menyuruh anak buahnya bersembahyang, Ibubapa pula meminta anak mereka bersembahyang." ujar MB lagi.

Pemberita STAR sdg menemuramah MB

YAB Menteri Besar Perak,menyarankan kita agar memerdekakan diri dengan mencari ilmu dan mematangkan diri dengan program-program ilmu.

"Kemerdekaan mutlak ,kita bebas dari pemikiran atau belenggu fahaman kebangsaan dan jahiliyyah ."ujar MB. " Alquran petunjuk,kenapa kita tak iktiraf al quran, menyuruh puasa ,satu ayat sedang menyuruh sembahyang 60 ayat ,jadi kita kena tekan sembahyang sebagai tiang agama" kata Ir Nizar lagi.

Solat tarawih dan tazkirah di Masjid Ikhwaniah turut dihadiri oleh Dato ' Mahmod Mosridi ,Pegawai Daerah dan Pegawai Tadbir Agama Daerah,Ustaz Mustafa Abdul Rahman dan
Tuan Peghulu Kanan ,Hj Musanip serta Ketua-ketua Kampung.

Menteri Besar Perak Berbuka Puasa di Masjid Nurul Hidayah,Trong


YDP dan AJK sedang menyambut MB dan Rombongan.

Trong,Taiping- Masyarakat Trong berasa gembira dapat bersama berbuka puasa bersama Menteri Besar Perak pada 17 September lalu di Masjid Nurul Hidayah Sg Bemban,Trong.

Majlis yang bermula tepat pada pukul 6.00 petang.Program bermula dengan penyampaian doa oleh Alfadhil Ustaz Basiron Lat,Ketua Urusan Ulamak Kawasan Bukit Gantang.Sementara acara berakhir dengan tahlil yang dipimpin Alfadhil Ustaz Nordin Jaafar ,Yang Dipertua Pas Kawasan Bukit Gantang .

YAB Menteri Besar Perak,Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaludin turut menyampaikan sumbangan Pejabat Baitulmal Daerah Taiping kepada 6 0rang fakir miskin.Setiap orang mendapat RM 200.00 untuk persiapan Hari Raya Aidilfitri .

sumbangan utk fakir miskin
Dalam ucapannya, Dato'Seri MB ,menyatakan kita patut bersyukur kepada Allah s.w.t,kerana kita kini berada dibawah kerajaan Pakatan Rakyat. "Jadikan peristiwa Badar al Qubra dan Fathul Mekah sebagai satu panduan dan peringatan" tegas MB. YAB MB menerangkan peristiwa itu nenunjukkan dua kumpulan satu bangsa berperang antara satu sama lain.
"Di sini menunjukkan fahaman perkauman,fahaman bangsa dan asobiyah tidak diterima oleh Allah s.w.t." tegas Ir Nizar lagi. Beliau menegaskan Nabi Muhammad s.a.w menyatakan bukan dikalangan umatnya jikalau kita bersikap perkauman ,mementingkan kaum masing-masing,tanpa mempedulikan keadilan untuk rakyat.

"Saya tidak mahu dipertanggungjawab disisi Allah s.w.t ,bersikap tidak adil kepada rakyat" ujar MB lagi.

Monday, September 15, 2008

Tazkirah DI Pejabat Daerah LMS.

15/09/08.jam 1.00 t/hari ,YDP Pas Kawasan Bukit Gantang telah menyampaikan tazkirah/ceramah di Pejabat Daerah LMS mengantikkan YB Roslan yang tidak dapat hadir kerana beliau telah ke Kuala Lumpur atas urusanpenting.
Tajuk /tazkirah yang telah beliau sampaikan ialah Ilmu dan Amal Memartabatkan Kemajuan Tamaddun Ummah.

YDP sedang menyampaikan ucapan

baspas:

Sunday, September 14, 2008

Dari Sisi Bukit- Teruskan Kehidupan

Mendengar tazkirah YB Roslan Shaharum ,amat menarik. Hj Roslan menerangkan peranan kita sebagai masyarakat. Beliau menyatakan ,beliau akan dipertanggungjawab jikalau gagal mendidik masyarakat.Bagi kita perlu ada amal maaruf nahi mungkar. "Jangan ingat jadi YB ,seronok." ujar Haji Roslan. "Jikalau pengundi Bukit Gantang ,yang boleh bersolat,tidak bersolat,yang wanitanya dedah aurat ,YB tidak menasihat mereka ,YB juga akan ditanya dan dihumban ke neraka."tegas Hj Roslan. Dalam konteks lebih besar perlunya kita kuasa untuk mentadbir Malaysia, bagi beliau rakyat akan mengikut agama pemerintah.
Sisi Bukit- Dalam keadaan kita menjadi Kerajaan Pakatan Rakyat ,masyarakat telah lama dibentuk BN. Lantas perlulah kita diberi peluang.Kita mempunyai MB yang dibelakangnya Parti Pas ,perlu mengurus rakyat secara berhemah.

Berkaitan operasi lalang 1988,kalau tak salah ,teringat pada masa itu Najib Razak dan Lim Kim Sai yang mainkan isu agama dan perkauman ,jadi mangsa pemimpin kita. Teringat juga rakan-rakan pergi ke Stadium TPCA ,membawa semangat Melayu. Seorang teman pernah bercerita ,dakwanya ,"Pada masa itu kalau jumpa orang bukan Melayu,kami akan mengamuk."
Dakwa beliau lagi,"Kami telah ditanam semangat Melayu" .
Sisi Bukit- Kami kini telah menyertai PAS ,kami sememangnya dahalu tinggal bersama orang Cina ,di Ipoh.

Sebelum pilihanraya 1990 ,saya pernah mengikuti kursus BTN, di Kem Dato' Sagor Kg Gajah.
Penyampaian fasilitator lebih ke arah membenci kaum lain. Para pendidik yang mengikuti program itu semuanya berasa tertipu ,di sekolah kita diajar pendidikan tanpa sempadan.tanpa ras ,tanpa perbezaan,yang pentingnya kita mengajar manusia menjadi baik.
Sisi Bukit- Teringat lagu anak kecil main api, bukankah lagu itu berbau perkauman.